Cam Atıkların Geri Dönüşümü

cam atıkların geri dönüşümü
cam atıkların geri dönüşümü

HURDA CAM ALMIYORUZ

bu yazı bilgilendirme amaçlıdır

Cam Ambalajların Geri Dönüşümü

Cam atıklar geri dönüşümü mümkün olan maddeler arasında yer almaktadır. Plastik, kâğıt ya da diğer geri dönüşümü sağlanan maddeler kadar doğaya zarar verici etkiler barındırmasa da geri dönüştürülmesi ile ekonomik açıdan oldukça tasarruf edilmesini sağlamaktadır. Geri dönüşüm işlem uygulamaları açısından bakıldığında ise basit bileşenli bir madde olduğu için geri dönüşüm basamakları da diğer maddelere göre daha zahmetsiz ve kolaydır.

Günlük hayatta en çok kullandığımız ürünlerin başında gelen cam sağlıklı olması açısından da oldukça yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Dekorasyondan saklama kabına, cam şişe veya kavanozlardan pişirme kabına kadar her eşyanın camdan üretildiği bilinmektedir. Hal böyle olunca kullanımı oldukça yaygın olan camın geri dönüşüm sistemine kazandırılması da hem çevre sağlığı hem de ekonomik açıdan bir çok olumlu etki yaratmaktadır.

cam geri dönüşüm
cam geri dönüşüm

Cam maddenin nasıl geri dönüştürüldüğü ile ilgili olarak tüm aşamaları sıra ile anlatacağız. Ancak öncelikle olarak hemen belirtelim ilk etapta geri dönüşüm maddelerinin diğer çöplerden ayrı toplanması çok önemlidir. Geri dönüşebilen maddelerin normal çöp kutularına değil de geri dönüşüm kutularına atılması gerekmektedir. Geri dönüşümü mümkün olan maddeler de kendi aralarında ayrı ayrı kutulara atılmalıdır. Hemen hemen tüm belediyelerin şehrin önemli merkezlerinde koyduğu geri dönüşüm kutuları bu anlamda çok önemlidir. Sarı, mavi, kırmızı gibi birçok renkte olan bu kutulara kağıt, cam, plastik, metal gibi atıklar ayrı ayrı atılarak en baştan ayrıştırılmalıdır.

Cam maddelerin geri dönüşümünde birinci aşamada temizleme uygulaması yapılır. Lisanslı geri dönüşüm tesislerine getirilen cam atıkların öncelikle üzerinde bulunan bant, etiket, kir gibi yabancı maddelerden iyice arındırılması gerekmektedir. Geri dönüşüm sonrasında ortaya çıkacak ürünün kaliteli olması açısından cam maddelerin iyice temizlenmiş olması çok önemlidir. İkinci hammaddenin kaliteli olmasında etkili olan bir diğer etken ise camların temizlendikten sonra renklerine ve buzlu ya da şeffaf olup olmamasına göre sınıflandırılmasının yapılmasıdır.

Cam maddeler, geri dönüşüm uygulamalarından temizlenme aşamasından sonra renklerine ve yapılarına göre sınıflandırılırlar. Daha sonra iyice ufak boyutlarda parçalanması için özel makinelere içine alınırlar. Cam maddeyi ufak parçalara ayırmak eritme aşaması için çok önemlidir. Bu aşamada saf cam elde edebilmek için cam madde üzerindeki toz, kir ve etiket gibi yabancı maddelerin arındırılmış olmasına özellikle dikkat edilir.

İyice ufalanan ve erimeye hazır olan cam atıklar özel fırınlara alınırlar. Ufalanmış olan cam kırıkları içine silisli kum, soda ve kireç ilave edilir. Ve karıştırılır. Uygun ısıda eritilen cam maddeler sıvı hale geldikten sonra özel kalıplara dökülür. İstenen şekilleri verilen cam maddeler soğutulmak üzere bir süre bekletilir. Geri dönüşen cam madde bu hali ile artık kullanıma hazır hale gelmiştir. Geri dönüşümün önemli basamaklarından biri olan temizleme işlemi dikkatli bir şeklide yapılırsa yeni üretilen cam madde kalitesinden neredeyse hiçbir şey kaybetmemektedir. Bu nedenle temizleme ve arındırma işlemi çok dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Cam geri dönüşümde daha çok cam şişe ve kavanozlar kullanılmaktadır.

Biliyor muydunuz? Buca hurdacı firması olarak sizler için hazırladık.

  • 100 adet cam şişenin geri dönüşümünün sağlanması ile birlikte bilgisayar, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi, televizyon, buzdolabı ya da aydınlatma sağlayan eşyalar gibi elektrik ile çalışan cihazların çalışmasında % 50 tasarruf sağlanmaktadır.
  • Günümüzde kullandığımız tüm cam ürünlerin % 40’ı daha önceden kullanılıp sonra tekrardan geri dönüşüme kazandırılmış ürünler sayesinde üretilmiştir. Buna göre yaklaşık olarak kullandığımız her 3 cam üründen 1’i geri dönüşüm sonucu üretime kazandırılmıştır.
  • Sıfırdan üretilen cam ürün ile geri dönüşüm sonucu üretilen ürün arasında herhangi bir kalite farkı yoktur. % 100 geri dönüşümü mümkün olan cam sonsuz kez geri dönüşümü sağlanabilen bir maddedir.
  • Geri dönüşüm aşamasındaki camı eritmek için gereken enerji sıfırdan üretilen camın eritme aşamasında gereken enerjiden daha azdır. Böylece üretim sürecinde oluşan hava ve su kirlilik oranı önemli düzeyde azalmaktadır.
  • Bir cam kumbarası 3000 cam şişe alabilmektedir.
  • En büyük cam fırınlarında günde yaklaşık 1, 3 milyon adet cam şişe ya da kavanoz üretilebilmektedir.
  • Sadece 1 adet cam şişenin geri dönüşüme kazandırılması ile birlikte elde edilen enerji; 100 watt’lık bir ampulun 1 saat, bir bilgisayarın 20 dakika, bir televizyonun ise 25 dakika kullandığı enerjiye eşittir.
Önceki İçerikPlastik Geri Dönüşüm
Sonraki İçerikHurda Lastik – Atık Lastik Geri Dönüşümü