Hurda Lastik – Atık Lastik Geri Dönüşümü

HURDA OTO LASTİK ALMIYORUZ

bu yazı bilgilendirme amaçlıdır

Atık Lastik

Fiziksel bozulmalar sonucunda kullanım ömrünü tamamlayan lastiklere hurda ya da atık lastik adı verilmektedir. Derinliği 1, 6 mm’ nin altına inen lastikler ömrünü tamamlamış atık lastik olarak kabul edilirler. Bu lastikler en başta can güvenliğini tehdit ettikleri için artık kesinlikle araçlarda kullanılmamalıdırlar. Çeşitli sebepler ile kullanılamayan duruma gelen lastikler günümüzde geri dönüşümü sağlanan materyaller arasında yer almaktadır. Atık lastiklerin geri dönüşümünde en iyi sonuçları almak için gerekli olan belli başlı kurallar ve geri dönüşüm aşamaları vardır. Hurdacı Muhsin, izmir hurdacı firması olarak atık lastik konusunda bilgilendirme yapmak istedik.

Atık Lastiklerin Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?

Atık lastikler hurdacılık yapan veya geri dönüşüm faaliyeti yapan firmalar tarafından toplanırlar. Aracı olan bu firmalar toplanan atık lastiklerin geri dönüşüm tesislerine ulaştırılmasında ve gerekli işlemlerden geçtikten sonra hammadde olarak tekrar üretime kazandırılmasına yardımcı olurlar. Hem çevre sağlığı için hem de ülke ekonmisi için elzem durum olan geri dönüşüm faaliyetleri aracı ve yetkilendirilmiş şirketler tarafından güvenle yapılmaktadır. Peki, atık lastiklerin geri dönüşümü nasıl yapılır, ömrünü tamamlamış olan atık lastiklerin geri dönüşüm aşamaları nelerdir? Gelin şimdi hep birlikte atık lastiğin geri dönüşümü ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarına bakalım;

Atık lastikler hangi aşamalardan geçerek geri dönüşüm sistemine dahil edilirler?

  • Kullanım ömrünü tamamlamış atık lastikler geri dönüşüm tesislerinde öncelikle öğütücü bıçakların yer aldığı makineye alınırlar. Öğütücü makine içinde küçük parçalara ayrılan atık lastikler kauçuk ve çelik olarak ayrıştırılırlar.
  • Çelik ve kauçuğun ayrıştırılması için mıknatıslama yöntemi kullanılır. Mıknatıs ile çelik parçalar kauçuklu karışımın içinden çekilirler.
  • Parçalanan kauçuk maddeleri farklı ebatlarda granül haline getirilirler. Ve tekrar hammadde olarak piyasaya bu şekilde sunulurlar.
  • Granül haline gelen kauçukların içine çeşitli kimyasal maddeler katılır ve fırınlarda pişirilir. Böylece bambaşka alanlarda hammadde ihtiyacını karşılamak için kullanılırlar.

Ülkemizde atık lastiklerin geri dönüşümü ne durumdadır?

  • 2007 ve 2012 verilerine göre ülkemizde yaklaşık olarak 338 bin ton atık lastik 2014 verilerine göre ise bir yılda 120 milyon ton atık lastik toplanmıştır. Bu 5 yıllık süreçte toplanan atık lastiklerin 210 bin tonu geri dönüşüme katılmış ve çeşitli alanlarda malzeme olarak kullanılmıştır. 140 bin ton atık lastik ise çeşitli fabrikalarda enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılmıştır. Ülkemizde her geçen yıl atık lastiklerin toplanması ve geri dönüşüm sistemine dahil edilmesi adına yapılan çalışmalar artarak devam etmektedir.

Atık lastiklerin geri dönüşümü sağlandıktan sonra hangi alanlarda kullanılmaktadır?

  • Atık lastikler geri dönüşümünün sağlanması ile çeşitli yer döşeme ve karolarında kullanılırlar.
  • Atık lastikler hiçbir işleme tabi tutulmadan da bir çok alanda kullanılabilen malzemelerdir. Örneğin herhangi bir işleme gerek kalmadan atık lastikler binaların temelini güçlendirmek için inşaat sektöründe ya da çeşitli oyun parklarında kullanılmaktadır.
  • Ayrıca atık lastikler ayakkabı tabanının yapımında, lastik ayakkabı ve bot yapımında da kullanılırlar.
  • Poliüretan üretiminde atık lastiklerden elde edilen kauçuktan yararlanılır.
  • Gürültüyü engellemek için ses yalıtımı ve panel üretiminde de atık lastikler önemli bir hammaddedir.
  • Asfaltın katkı maddesi olan atık lastiklerden elde edilen kauçuklar yol yapımında da yaygın bir şekilde kullanılırlar.
  • Çocuk parklarındaki yumuşak zemin uygulamasında atık lastiklerden yararlanılmaktadır.
  • Tenis sahalarının zemininde, park ve bahçelerin zemininde, yürüyüş yolları ve futbol sahalarının yapay çim zemininde atık lastiklerden yararlanılır.
  • Ayrıca atık lastikler kaliteli kömür ile eşdeğer özellikler göstermektedir. elektrik üreten termik santrallerde yakıt olarak kullanılmaktadır.
Önceki İçerikCam Atıkların Geri Dönüşümü
Sonraki İçerikGeri Dönüşümün Önemi Nedir