Geri Dönüşüm Malzemeleriyle Hayatınızı Renklendirin

düğmelerden bardak altlığı yapımı
düğmelerden bardak altlığı yapımı

Hemen hemen herkesin evinde, deposunda, kutuların içinde bekleyen, uzun süre kullanılmamış ve bir şekilde değerlendirilmeyi bekleyen eski eşya ya da çeşitli malzemeler bulunmaktadır.  Peki, bu eski ve atıl durumda olan eşyaların yeni ihtiyaçlarımız için kullanılabileceğini hiç düşündünüz mü? Günümüzün modası kullan at ürünlerinin verdiği sürekli mesajla tüketime hiç olmadığı kadar yakınız maalesef. Dolayısıyla üretmek ya da yeniden değerlendirerek kullanıma hazır hale getirmek, hızlı tüketimi yavaşlatacağı için çok önemli bir hizmettir de aslında. Bu yazımızda İzmirde hurdacı olarak hizmetimizin yanında eski veya kullanmadığınız eşyaları hayatımızın içine nasıl katarız birkaç örnekle anlatacağız. 

Eskimiş, kullanılmayan eşyalar ile mutfaktan bahçeye her türlü alanda yeni ve farklı tasarım fikirleri oluşturabilirsiniz. Hem o eşyayı yeniden kullanacak olmanın hem de yeni bir ürün tasarlamanın heyecanını yakından hissedebilirsiniz. Oldukça pratik ve basit bir şekilde hazırlanabilen ancak sizde bıraktığı etki hiç de azımsanmayacak kadar olan bu tasarımlar sayesinde ekonomik açıdan da tasarruf etmeyi sağlayacaksınız. Eskiyen ve kullanılmayan eşyaları farklı fikirler ile tasarlayarak tekrar kullanıma kazandırma işini sizlerin de çok seveceğinize eminiz. Haydi o zaman hemen başlayalım;

  • Pet şişelerden saksı yapımı: İstediğiniz boyutlardaki pet şişeleri diplerine yakın yerlerden keserek, boyayarak ve hatta dilediğiniz çeşitte bulabileceğiniz göz, burun etiketleri yapıştırarak şirin hayvan şekilleri verebilirsiniz. Bahçenizdeki çiçeklerinizin daha eğlenceli görünmesini sağlayabilirsiniz.
  • Çocuklar için tırtıl oyuncak: Farklı renklerde olan içecek şişesinin kapakları ve sürpriz yumurta kapı ile çocuklarınız için hoş ve eğlenceli bir etkinlik yapabilirsiniz. Farklı renklerde olan yaklaşık 20 – 25 içecek şişesinin kapağını tam ortasından delin. Orta kalınlıkta bir tel ya da ipin en ucuna tırtılın kuyruk kısmı olarak sürpriz yumurta kabının bir yarısını takın. ( İç kısmı içeriye bakacak şekilde) Daha sonra tüm renkli kapakları telin içerisinden geçirin ve dizin. Kapakların hep aynı sırada dizili olmasına dikkat edin. En son olarak sürpriz yumurta kabının diğer yarısını iç kısmı kapaklara bakacak şekilde takın. En son taktığımız yer tırtılın baş kısmı olacağı için göz, burun ve dil çizerek renklendirebilirsiniz.
  • Konserve kutusundan minik saksılar: Mısır ya da balık konservesi gibi çok uzun olmayan konserve kutuları minik saksılar oluşturmak için oldukça idealdir. Bunun için yapmanız gereken tek şey temizlenmiş konserve kutularının etrafına ahşap ve eskiyen mandallarınızı sıkıştırarak dizin. Mandallar sayesinde hoş bir görünüm ve yükseklik kazanan konserve kutusunun içine bir miktar toprak ve renkli süs çiçeklerinizi ekebilirsiniz.
  • Boya kutularından vazo: Boya kutusu, büyük boy konserve kutusu ya da boş bir cam kavanoz gibi silindir şeklinde herhangi bir kap ile çok hoş dekoratif tasarımlar yapabilirsiniz. Bunun için sadece dilediğiniz kalınlıkta hasır ipler ve tutkal gibi güçlü bir yapıştırıcı gereklidir. Silindir şeklinde olan kabın dış yüzeyinin her tarafına bir miktar yapıştırıcı sürün. Ve en alt taraftan başlayarak hasır ipi belli bir sıra ile sararak yüzey üzerine yapışmasını sağlayın. Dış görünümü tamamen hasır olan vazonuzun içine çeşitli renklerde kır çiçekleri koyarak salonunuza farklı bir hava katabileceğiniz gibi dilerseniz kalemlik olarak da kullanabilirsiniz. Boncuk ve düğme ile istediğiniz şekilde süslemeler de yapabilirsiniz. Ayrıca hasır ip yerine hasır kumaş kullanarak da farklı tasarımlar elde edebilirsiniz.
  • Eskiyen gömlekten mutfak önlüğü: Mutfak önlüğünün biraz büyük ve uzun olmasını istiyorsanız eskimiş erkek gömleği kullanmak bu iş için oldukça idealdir. Eskiyen erkek gömleğinin yakasına kadar tüm düğmelerini ilikleyin. Önlük için ön bölümü kullanılacağı için arka kısmını kenarlarından keserek ayırın. Ön bölümdeki yaka kısmını da düz bir şekilde kesin. Önlüğün boyun ve bel kısmındaki ip yerlerini belirleyin. Boyun ve bel kısmındaki ipleri gömleğin artan kumaşlarından da yapabilirsiniz. Eskiyen gömlekten mutfak ya da iş önlüğü yapmak işte bu kadar basit.
  • Düğmelerden bardak altlığı: Bunun için çeşitli renklerde düğmeler, yapıştırıcı ve boyutunu sizin belirlediğiniz bir kumaş parçası gereklidir. Kumaşın bütün yüzeyini kaplayacak şekilde düğmeleri yapıştırın. Tamamı düğme ile kaplanan bardak altlığınız böylece kullanıma hazırdır. İsterseniz düğmeleri yapıştırırken belli bir desen ya da örüntü de oluşturabilirsiniz.
  • Konserve kutusundan mumluk yapımı: İçi güzelce temizlenmiş olan konserve kutusunun üzerinde çekiç ve çivi yardımı ile delikler açın. Daha sonra kutunun üzerini dilediğiniz renk ve desende boyayın. Kutunun karşılıklı uçlarından daha büyük bir delik açarak asmak için telleri geçirin. İçine mum koyup yakın ve yazlığınızın bahçesinde, balkonunuzda ya da dilediğiniz açık hava bir alanda asın. Sizin tasarımınız olan bu mumluklar ortama bambaşka bir hava katacak.

Ayrıca; araba lastiklerinden bahçe dekorasyonu için çeşitli saksılar, plastik şişeden diş fırça koyma kabı ve şampuan kutularından duvara monte kalemlik tasarımı da yapabilirsiniz. Unutmayın biraz hayal gücü ile eski eşyalarınızı yeniden değerlendirmenin keyfini sizler de çıkarabilirsiniz.

Önceki İçerikGeri Dönüşüm Nedir ve Geri Dönüşümün Önemi
Sonraki İçerikTürkiye’de Geri Dönüşüm