Türkiye’de Geri Dönüşüm

turkiye de geri dönüşüm
turkiye de geri dönüşüm

Geri dönüşüm sisteminde çevreye sıfır atık bırakarak, kullanılmış malzemelerin yeni eşyaların üretiminde gerekli olan hammadde ihtiyacının karşılanması amaçlanmaktadır. İzmir hurdacı olarak hizmet veren Hurdacı Muhsin bu konuda aşağıdaki bilgi yazısını paylaşmıştır.

Hem ülkemizde hem de dünya’da gelişen sanayi sektörü geri dönüşümü sisteminin de zorunlu olarak gelişimini sağlamıştır. Çünkü geri dönüşüm sistemi endüstri sektöründe oldukça talep görmektedir. Hammadde ihtiyacının pratik ve ekonomik bir şekilde karşılanıyor olması geri dönüşümü sanayi sektörü için oldukça önemli hale getirmiştir. Hammaddenin para ile satın alınması yerine hammedeyi daha ucuza getirmek için ve çevreye sıfır atık bırakarak çevre sağlığını da olumlu etkilediği için geri dönüşüm sistemi gelişmiş ülkelerde oldukça yaygın bir sistemdir.

Ülkemizde ise geri dönüşüm sistemi son yıllarda üzerinde özellikle hassasiyetle durulan bir konu haline gelmiştir. Ağırlıklı olarak 2000’li yıllardan bu yana geri dönüştürülen malzeme sayısında ciddi artışlar olmuştur. Geri dönüşüm sisteminin işlerliği üzerine ülkemizde yapılan araştırmalar Türkiye’de 15 yıl öncesine göre geri dönüşümü sağlanan plastik, cam, kağıt, karton ve metal gibi atıkların % 30 – % 35 oranında artış gösterdiğini ortaya koymaktadır. Tüm bu gelişmeler ışığında ülkemizde uygulanması öngörülen ‘Geri Dönüşüm Eylem Planı’ 2013 – 2016 yıllarında geri dönüşüm sistemi için yapılmış en büyük planlamaların başında gelmektedir. Geri dönüşüm eylem planında amaçlanan unsurlar şu şekildedir;

  • Ülkemizde geri dönüşüm sistemi 5 milyar Euro bütçeye sahiptir. Ve devlet kurum ve kuruluşları ile özel sektör çalışmaları ile bu bütçenin ilerleyen yıllarda 9 milyar Euro seviyelerine çıkacağı ön görülmektedir.
  • Özel sektördeki atık yönetimi ve geri dönüşüm ile ilgili projeleri desteklemek,
  • Geri dönüşüm ile ilgili yapılan AR – GE çalışmalarının yaygınlaştırılmasını sağlamak,
  • KOSGEB ile özellikle KOBİ’lerin atık yönetimi ve geri dönüşüm sistemi faaliyetlerini desteklemek,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında geri dönüşüm etkinlikleri için gereken planlamayı yapmak ve bütçeyi sağlamak,
  • Çevre dostu işyeri ve fabrika, okul, hastane, her türlü kurum ve kuruluşu geri dönüşüm konusunda etkin hale getirmek,
  • Halkın atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda bilgilenmelerini sağlamak için belediye ve muhtarlıklar ile teşvik yollarının geliştirmesi amaçlanmıştır.

Geri Dönüşüm Eylem Planı’ nın hazırlanmış ve ülkemizde uygulanmaya koyulmuş olması geri dönüşüm çalışmalarının işlerliği açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. Son yıllarda sokaklarda, belediye binalarında, okullarda ve hastanelerde sık sık karşımıza çıkan geri dönüşüm konteynırları ve cam, metal, kağıt, plastik gibi geri dönüşebilen malzemelerin atık kutuları bu eylem planı doğrultusunda hazırlanmıştır. Bu atıkların ayrıştırılmasının öneminin anlaşılması adına farklı renklerde geri dönüşüm kutuları hazırlanması da bu eylem planı doğrultusunda yapılmıştır. Özel sektör ve kamu kurum & kuruluşlarında geri dönüşüm sistemi ile atık yönetimi konusunda bilinçlendirme ve farkındalık yaratma konusundaki tüm çalışmalar için Geri Dönüşüm Eylem Planı referans olarak gösterilmektedir.

Geri dönüşüm sistemi, hem milli ekonomimiz için hem de toprak, hava ve su kirliliğini önleyerek çevre sağlığı için çok önemli katkılar sunar. Unutmayın, geri dönüşüm sistemine kazandıracağınız;

  • 1 ton atık cam ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanır.
  • 1 ton lastik ile % 90 elektrik tasarrufu sağlarsınız.
  • 1 ton kağıt ile 17 ağacın kesilmesini önlemiş olursunuz.
  • Bir adet metal içecek kutusunun sağladığı enerji ile 100 watt’lık bir ampulün 20 saat süre ile çalıştırılmasını sağlamış olursunuz.

Sizler de hem ülkenizi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak hem de üretimde çevreye verilebilecek hasarı en aza indirmek istiyorsanız geri dönüşüme önem verin. Kağıt – karton, cam, plastik, metal gibi atık maddeleri çöpe atmayın geri dönüşüme kazandırın. Evinizde, işyerinizde, fabrikanızda ya da deponuzda olan hurda demir, hurda bakır, hurda beyaz eşya, hurda radyatör gibi her türlü geri dönüşüm malzemelerini adresinizden piyasa değerinde satın alıyor ve İzmir bucada hurdacı Muhsin olarak ücretsiz bir şekilde nakliyesini gerçekleştiriyoruz.

Önceki İçerikGeri Dönüşüm Malzemeleriyle Hayatınızı Renklendirin
Sonraki İçerikKarabağlar Hurdacı